Naše vedomosti sú len kvapkou v mori – úžasné filmy o vode

VODA – Na vzácnosť tejto životodarnej tekutiny sme v jej každodennom nadužívaní pozabudli. Prestali sme ju vnímať ako fenomén, ktorý treba nielen v pitnom programe užívať, ale predovšetkým chrániť ako oko v hlave. Stáva sa jednou z najdôležitejších komodít budúcnosti.

Nielen dnes, 22.3., keď si pripomíname svetový deň vody, by sme mali na to myslieť.

ID-10016132

obrázok so súhlasom Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

Masaru Emoto zasvätil celý život skúmaniu vody. Odporúčame si pozrieť jeho úžasné fotografie o pamäti vody a prečítať si jeho závery:
– spoločný jazyk, ktorý ľudia od nepamäti hľadajú sa nachádza vo vodných kryštáloch.
– voda má schopnosť nás informovať o našich problémoch a prebúdza naše podvedomie
– kryštály vody nám umožňujú porozumieť povahe energie a mnohovrstevnosti bytia
– …

Voda – je to len tekutina alebo niečo oveľa viac? Nové analýzy tejto životodarnej látky vyvolali po celom svete senzáciu. Mnohí vedci sú presvedčení o tom, že voda dokáže ukladať informácie a opäť ich vyvolať. Tento dokumentárny film sa zaoberá „pamäťou“ vody a pokúša sa zistiť, aké prekvapenia môže ešte výskum v tejto oblasti pripraviť.

Může mít voda paměť? Pamatují si molekuly vody události, jimž byly vystaveny? Hrají zde roli také energie vesmíru? Pátrání po skutečných vlastnostech vody nás vede do vědeckého bádání, kde se fakta prolínají s tajemstvími přírody a kde jen několik krůčků dělí mylné domněnky od objevů, které mohou zcela zásadně změnit náš svět. Skvělý rakouský dokument – Tajny projekt „Voda“:

VODA – nejzásadnější součást života na Zemi. Jsme s ní v každodenním kontaktu, ale známe tajemství tohoto úžasného živlu? Využíváme vodu v zemědělství, továrnách, vodních elektrárnách a vůbec na milióny různých způsobů, a přitom se její chování vymyká všem fyzikálním zákonům. V době globálních klimatických změn je naprosto nezbytné pochopit záhady tohoto živlu. Každý živý organimus vodu potřebuje k životu. Tím, že jsme nezjistili, jak přesně voda funguje a čeho je schopná, jsme se dostali do situace, kdy její kvalitu zneužíváme a zapomínáme na její potenciál.
Snímek představuje úchvatné objevy, se kterými přišli vědci z celého světa, například z Ruska, Kazachstánu, Švýcarska, Izraele, Spojených států, Velké Británie, Rakouska, Japonska, Argentiny, Číny a Tibetu. Objeví se zde i Masaru Emoto ze snímku „What The Bleep Do We Know?!“ („Co my jen víme?!“) Ruský dokument o vode s českými titulkami:

Bohužel škoditelé planety jsou si významu vody vědomi, na rozdíl od nás běžných lidí. Proto se tolik snaží ovládnout ji pomocí všech možných meteotechnologií, a proto nám tak úzkostlivě tají, že můžeme vše změnit silou svých pozitivních myšlenek.

Pamatujme stále, že vodě a celé planetě nejvíce prospívá Láska a Vděčnost.

Nie každý má to šťastie, že sa vie dostať k čistej pramenitej vode. Ešte aj vo vodovodnej vode, ktorá je pitná, je chlór a iné nežiadúce látky hlavne pre deti a kojencov. Pozrite si lacné riešenia filtrácie vody, ako aj drahšie meniče pH a oxidačnoredukčného potenciálu.

Ako si vybrať správny filter?

ZAUJÍMAJTE SA O KVALITU VAŠEJ VODY. URČITE SI AKÝ PROBLÉM CHCETE RIEŠIŤ
(chlór, dusičnany, ťažké kovy…)

Ak ste napojení na verejný vodovod, môžete si vyžiadať informácie o kvalite dodávanej vody priamo na vodárňach.
Ak čerpáte vodu zo studne a chcete sa viac dozvedieť o jej kvalite, je nutné dať si urobiť rozbor.

Rozsah minimálneho rozboru vody

  • Baktérie: escherichia coli, enterokoky, koliformné baktérie, počty kolónií pri 22°C a pri 36°C
  • Fyzika a chémia: Ca + Mg („tvrdosť“), KNK4,5 („prechodná tvrdosť“), pH, CHSKMn, NO-3 (dusičnany), konduktivita, železo, mangán, prípadne arzén.

Na základe výsledkov takéhoto rozboru, prípadne na základe informácie o vašej presnej adrese a zdroji, z ktorého čerpáte vodu, vám poskytneme bezplatné poradenstvo pri výbere vhodného riešenia.

ZVÁŽTE, AKÁ JE SPOTREBA VODY VO VAŠEJ DOMÁCNOSTI
– podľa toho sa rozhodnite medzi nádobovým vodným filtrom a filtrom tretieho kohútika

Nádobový vodný filter

  • ideálne riešenie pre domácnosti s menším počtom členov (1-2), resp. nízkou spotrebou vody
  • nízka vstupná investícia a prevádzkové náklady
  • nevyžaduje montáž
  • mobilita (vhodný i do kancelárie, na chatu či dovolenku)

Filter tretieho kohútika

  • ideálne riešenie pre viacčlenné domácnosti a prevádzky
  • pohodlné riešenie (voda tečie v reálnom čase)
  • ešte nižšie prevádzkové náklady

JE DNES PITNÁ VODA SKUTOČNE PITNÁ? AKÚ VODU PIJEME?

Je to tak trochu paradox. Kým o potravinách, ktoré denne konzumujeme, sa v súvislosti so zdravým životným štýlom vedú siahodlhé diskusie, kvalitu vody, ktorú denne pijeme, často prehliadame. Akoby ani nestála za reč. Pravdou však je, že zatiaľ čo potraviny si môžeme vyberať z pomerne širokej ponuky, pitnú vodu užívame dennodenne zväčša z toho istého zdroja – či už je to verejný vodovod alebo studňa.

Sústavný – každodenný vplyv pitnej vody na naše zdravie je zaiste dostatočne pádnym argumentom, aby sme sa o jej kvalitu zaujímali.

Voda z vodovodu, resp. zo studne

Podľa posledného celoplošného prieskumu kvality pitnej vody z verejného vodovodu v Českej republike (obdobne to platí i v Slovenskej republike):

  • 66 % obyvateľov má vodu nevyhovujúcu normám (trvalo alebo zväčša)
  • 80-85 % studní nevyhovuje hygienickým požiadavkám a predstavuje trvalé riziko pre zdravie (zdroj: ÚVZ SR)

Voda nám nechutí a zapácha. Chlórové zlúčeniny, ťažké kovy, dusičnany a iné nežiaduce látky sa vo vode vyskytujú aj v množstvách, ktoré pri dlhodobom užívaní poškodzujú zdravie. Tieto škodliviny sa nedajú odstrániť varom.

Balená voda

  • Extrémne zaťažuje životné prostredie.
  • Väčšina stolových vôd nespĺňa požiadavky ani na minimá optimálnych koncentrácií minerálnych látok. (testoval Státní zdravotní ústav, Praha)
  • Minerálne vody zaťažujú organizmus veľkým množstvom minerálov.

Dlhodobé požívanie balených vôd je nákladné a z hľadiska zvýšeného alebo nedostatočného obsahu minerálnych látok zdraviu potencionálne škodlivé. (zdroj: Svetová zdravotnícka organizácia)

Najrozšírenejšie omyly spotrebiteľov

Kvalita vody sa vyrieši varom
Prevarením zbavíte pitnú vodu iba baktérií. Ostatné kontaminanty (dusičnany, ťažké kovy…) varom nezničíte, práve naopak, zvýšite ich koncentráciu, keďže časť vody sa odparí.

Chlór z vody vyprchá

Nevyprchá, pretože sa vo vode nenachádza vo forme plynu Cl2, ale vo forme aniónu ClO-.

Chlórový zápach je znakom kvalitnej pitnej vody
Nie je. Chlór dávkovaný v primeranom množstve do kvalitnej vody nezapácha. Trpká pachuť vo vode, ktorú prisudzujeme chlóru je v skutočnosti spôsobená zlúčeninami chlóru s organickými látkami – a tie majú karcinogénne účinky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
8 258 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme