XYLITOL – zdravší život

Úžasný objav pre zdravie

Serge Bertasius Photography

obrázok so súhlasom Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

Pretože výskyt obezity, cukrovky a iných chorôb vzrastá, ľudia potrebujú účinnejšie spôsoby prevencie a liečby. Takmer každý chce vedieť viac, robiť viac a mať viac možností na udržanie si optimálneho zdravia. Avšak mnohí ľudia – možno aj vy – skôr liečia následky chorôb než by im predchádzali. Prevencia pomocou vyhýbania sa zdroju týchto problémov – ľahko dostupným potravinám sladeným cukrom a umelými sladidlami a vystavenie sa baktériám vo vysoko mobilnej spoločnosti – môže byť ťažká, ak nie nemožná. Jedným zo spôsobov, ako obmedziť tieto zdravotné problémy, je zneškodniť škodlivé prvky a udržať ich takými neškodnými ako je len možné, aj keď sme im vystavení. Xylitol môže byť významným prostriedkom tohto zneškodnenia.

Xylitol významne pomáha pri cukrovke a regulácii váhy.

Xylitol je prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Svojím mimoriadne nízkym glykemickým indexom (GI) 7 – v porovnaní s cukrom, ktorý má 68 – používanie xylitolu v mnohých potravinách, ktoré bežne obsahujú cukor, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy.

Nízky GI xylitolu nielen pomáha udržať úroveň krvného cukru, ale pomáha aj pri prejedaní sa a nadváhe. Xylitol sa v tele absorbuje a metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, xylitol pomáha zmenšovať príjem kalórií a uľahčuje znižovanie váhy.

Xylitol – označovaný na výrobkoch ako uhľovodík – sa v potravinách používa od roku 1960 a v USA je schválený ako potravinový doplnok pre diétne výrobky v neobmedzenom množstve. Môže sa bezpečne používať pri cukrovke a hypoglykémii.

Xylitol významne pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest.

Keď určité škodlivé baktérie vstúpia do tela, prilepia sa na sliznicu nosa a hrdla, kde sa začnú množiť a spôsobujú infekciu a chorobu. Na rozdiel od mnohých antibiotík, ktoré zabíjajú väčšinu baktérií a nechávajú odolné „superbakrérie“ nepoškodené, chemické zloženie xylitolu zabraňuje škodlivým baktériám, aby sa prilepili na sliznicu a množili, pričom normálnymi čistiacimi procesmi sa baktérie vyplavia.

Xylitol významne pomáha pri ochoreniach ústnej dutiny.

Vyše tridsaťpäťročné pravidelné klinické testy potvrdzujú, že pre zuby je xylitol najlepším sladidlom, a 5-uhlíkové zloženie je kľúčom k jeho úspechu. 6-uhlíkové zloženie ostatných polyolových sladidiel, ako napríklad sorbitolu, môžu baktérie v ústach metabolizovať, výsledkom čoho je kyselina, spôsobujúca zubný kaz. Tieto polyoly sa nazývajú kariogénne alebo spôsobujúce zubný kaz – pozor, nesmieme si ich zamieňať s karcinogénnymi. Dokonca sa zistilo, že aj sorbitol do určitej miery podporuje zubný kaz.

Xylitol s jeho 5-uhlíkovou štruktúrou nedokážu ústne baktérie metabolizovať, čo im zabraňuje produkovať kyselinu spôsobujúcu zubný kaz. Preto je xylitol klasifikovaný ako nekariogénny, pretože nepodporuje kazivosť zubov. V podstate sa ukázalo, že xylitol znižuje výskyt zubného kazu o 80 percent.

Žuvačky a cukríky vyrobené bez cukru s xylitolom už získali oficiálnu podporu aspoň šiestich národných organizácií zubných lekárov a ďalších organizácií v rôznych krajinách. (Stomatologické a národné organizácie vo Fínsku, Nórsku, Švédsku, Anglicku, Írsku, Estónsku a Holandsku a tiež Spoločná odborná komisia pre potravinové doplnky – JECFA – a Úrad pre potraviny a lieky – FDA – v USA). Konkrétne sa zistilo, že xylitol:

  • obmedzuje vznik zubného povlaku
  • zabraňuje kazu tým, že zabraňuje vzniku kyseliny v povlaku
  • podporuje remineralizáciu zubnej skloviny
  • pomáha pri pocite sucha v ústach

Čo je to xylitol?

Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru. Pomaly sa vstrebáva a trávi, takže navodzuje pocit sýtosti. Čistý xylitol je biely kryštalický prášok, ktorý vyzerá a chutí ako cukor. Neškodí zubom a má o tretinu menej kalórií ako repný cukor, pri rovnakej sladivosti.

Xylitol nie je umelé sladidlo, ale sladký kryštalický uhľovodík, ktorý sa prirodzene vyskytuje v takmer všetkých druhoch zeleniny a ovocia. Priemerný dospelý človek skonzumuje niekoľko sto miligramov xylitolu z ovocia a zeleniny denne. Niektorí možno skonzumujú 1 až 2 gramy, podľa zloženia ich potravy. Priemyselne sa xylitol vyrába z kukuričných klasov a dreva.

Xylitol sa používa v produktoch zdravej výživy, napríklad v žuvačkách, cukríkoch, zubných pastách, nosných kvapkách a sprejoch. Môže sa použiť ako náhrada cukru v rôznych druhoch potravín.

Xylitol nie je ako ostatné prirodzene sa vyskytujúce sladidlá, napríklad sorbitol alebo manitol. Jeho chemické zloženie je značne odlišné. Mnohé prírodne sa vyskytujúce náhrady cukru patria do skupiny cukrových alkoholov a nazývajú sa polyoly. Polyoly, ako vyplýva z ich názvu, majú viacuhlíkové atómy. Cukrové alkoholy, ako sorbitol a manitol, majú 6-uhlíkové atómy. Naproti tomu xylitol má 5-uhlíkové zloženie, vďaka ktorému je jedinečný a veľmi užitočný v prevencii a liečbe mnohých zdravotných problémov.

Xylitol ako multifunkčný prostriedok pre zdravie

Účinne znižuje riziko zubného kazu a infekcií dýchacích ciest.

Výskumy ukazujú, že používanie xylitolu, buď ako náhrady cukru alebo ako doplnku stravy, ukázali dramatické obmedzenie nových zubných kazov spolu so zastavením a dokonca vyliečením existujúcich kazov. Xylitol poskytuje dodatočnú ochranu, ktorá podporuje všetky existujúce spôsoby prevencie. Tento účinok xylitolu je dlhotrvajúci a je možné, že aj trvalý. Nízke percento kazov pretrváva dokonca roky po skončení výskumov.

Zistilo sa, že xylitol tiež pomáha telu zbaviť sa škodlivých baktérií v ústach a horných dýchacích cestách. Keď sú baktérie v nose, hrdle a ústach vystavené pôsobeniu xylitolu vo forme sprejov, žuvačiek alebo sirupu, strácajú schopnosť zachytiť sa na týchto tkanivách a telo sa ich ľahšie zbaví prirodzeným spôsobom.
Vyskytuje sa v prírode.

Xylitol nie je pre naše telo ničím novým alebo cudzím. Vo svojom tele produkujeme až 10 g xylitolu a iných potravinových zdrojov pomocou bežných energetických procesov. Xylitol nie je cudzím alebo umelým prvkom, ale normálnou súčasťou každodenného metabolizmu a bežne sa vyskytuje v malých množstvách v prírode. Jedným z jeho najlepších zdrojov je napríklad ovocie, lesné plody, hríby, šalát, tvrdé drevo a kukuričné klasy. Jedna šálka malín obsahuje menej ako 1 g xylitolu.

Bezpečný na každodenné používanie.

V roku 1983 Spoločná odborná komisia pre potravinové prísady (JECFA) dvoch agentúr OSN (FAO a WHO) definovala povolenú dennú spotrebu xylitolu ako „nešpecifikovanú“. To znamená, že nie sú potrebné žiadne obmedzenia pre spotrebu xylitolu. Hoci jeho nadmerné užívanie môže niekedy spôsobiť hnačku, sorbitol, ktorý sa bežne používa, môže spôsobiť takéto príznaky už pri omnoho nižších hodnotách. V množstvách, ktoré sú potrebné na prevenciu zubného kazu (menej ako 15 g denne) alebo pri liečbe zápalu stredného ucha (menej ako 9 g denne), je xylitol pre každého bezpečný.

Vhodný na každodenné používanie.

Xylitol môžete vhodne dodať svojim zubom vo forme žuvačiek, tabletiek alebo aj cukríkov. Xylitolové žuvačky sa môžu používať aj pri infekciách dýchacích ciest. Xylitolové sirupy a spreje sú tiež dostupné a jednoducho sa používajú. Xylitolový program môžete uplatniť všade a v každom čase. Ľahko sa dá zaradiť aj do najnáročnejšieho denného programu. Nie je potrebné meniť bežný každodenný program, aby ste mali čas na xylitol.

Má príjemnú chuť

Niekedy si zdravá životospráva vyžaduje železnú vôľu, disciplínu a vytrvalosť. Ale chuť xylitolu – svieža a sladká, bez vedľajších príchutí – ho robí nielen príjemným, ale aj obľúbeným.

Erythritol – ovocný cukor s nulovým glykemickým indexom

Erythritol sa vyrába „kysnutím ovocia“, čiže prirodzenou fermentáciou glukózy za prítomnosti mikroorganismov, ktoré sa nazývajú Trichosporonoides megachiliensis. Následne prebehne filtrácia, kryštalizácia a sušenie.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:
9 314 pozretí

Všetky informácie uvedené na stránkach Znanie sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie. E-press dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje
Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR.>
...Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu...

Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme